Skip to main content

Top 10 Core Java Interview Question and Answers.

Q1.What is Java?
Ans-
Java is the high-level, object-oriented, robust, secure programming language, platform-independent, high performance, Multithreaded, and portable programming language. It was developed by James Gosling in June 1991. It can also be known as the platform as it provides its own JRE and API.

Q2.What do you understand by Java virtual machine?
Ans-
Java Virtual Machine is a virtual machine that enables the computer to run the Java program. JVM acts like a run-time engine which calls the main method present in the Java code. JVM is the specification which must be implemented in the computer system. The Java code is compiled by JVM to be a Bytecode which is machine independent and close to the native code.

Q3.What is the difference between JDK, JRE, and JVM?
Ans-
JVM:
JVM is an acronym for Java Virtual Machine; it is an abstract machine which provides the runtime environment in which Java bytecode can be executed. It is a specification which specifies the working of Java Virtual Machine. Its implementation has been provided by Oracle and other companies. Its implementation is known as JRE.

JVMs are available for many hardware and software platforms (so JVM is platform dependent). It is a runtime instance which is created when we run the Java class. There are three notions of the JVM: specification, implementation, and instance.

JRE:
JRE stands for Java Runtime Environment. It is the implementation of JVM. The Java Runtime Environment is a set of software tools which are used for developing Java applications. It is used to provide the runtime environment. It is the implementation of JVM. It physically exists. It contains a set of libraries + other files that JVM uses at runtime.

JDK:
JDK is an acronym for Java Development Kit. It is a software development environment which is used to develop Java applications and applets. It physically exists. It contains JRE + development tools. JDK is an implementation of any one of the below given Java Platforms released by Oracle Corporation:

Standard Edition Java Platform
Enterprise Edition Java Platform
Micro Edition Java Platform

Q4.What is JIT compiler?
Ans-
Just-In-Time(JIT) compiler: It is used to improve the performance. JIT compiles parts of the bytecode that have similar functionality at the same time, and hence reduces the amount of time needed for compilation. Here the term “compiler” refers to a translator from the instruction set of a Java virtual machine (JVM) to the instruction set of a specific CPU.

Q5.What are the main differences between the Java platform and other platforms?
Ans-
There are the following differences between the Java platform and other platforms.

Java is the software-based platform whereas other platforms may be the hardware platforms or software-based platforms.
Java is executed on the top of other hardware platforms whereas other platforms can only have the hardware components.

Q6.What gives Java its ‘write once and run anywhere’ nature?
Ans-
The bytecode. Java compiler converts the Java programs into the class file (Byte Code) which is the intermediate language between source code and machine code. This bytecode is not platform specific and can be executed on any computer.

Q7.What is classloader?
Ans-
Classloader is a subsystem of JVM which is used to load class files. Whenever we run the java program, it is loaded first by the classloader. There are three built-in classloaders in Java.

Bootstrap ClassLoader: This is the first classloader which is the superclass of Extension classloader. It loads the rt.jar file which contains all class files of Java Standard Edition like java.lang package classes, java net package classes, java.util package classes, java.io package classes, java.sql package classes, etc.
Extension ClassLoader: This is the child classloader of Bootstrap and parent classloader of System classloader. It loads the jar files located inside $JAVA_HOME/jre/lib/ext directory.
System/Application ClassLoader: This is the child classloader of Extension classloader. It loads the class files from the classpath. By default, the classpath is set to the current directory. You can change the classpath using “-cp” or “-classpath” switch. It is also known as Application classloader.

Q8.What is the platform?
Ans-
A platform is the hardware or software environment in which a piece of software is executed. There are two types of platforms, software-based and hardware-based. Java provides the software-based platform.

Q9.Is delete, next, main, exit or null keyword in java?
Ans-
No.

Q10.If I don’t provide any arguments on the command line, then what will the value stored in the String array passed into the main() method, empty or NULL?
Ans-
It is empty, but not null.

Meet The Experts For Better Guidence : https://nareshit.com/core-java-online-training/

Comments

Popular posts from this blog

fire protection worker training = Brandschutzhelfer Schulung

Fire protection training courses provide employees with the knowledge they need to prevent fire. It also teaches them how to react in the event of a fire. It is often the first post-fire reaction that matters most. Here we offer training courses on how to protect yourself in the event of a fire and the instructions that you must also follow. Fire protection instruction Munich Fire protection Munich Fire protection instruction Training fire protection workers in munich fire protection worker training fire protection training

כיצד כלכלה מעגלית מקדמת בו בזמן אינטרסים כלכליים וסביבתיים?

כלכלה מעגלית היא גישה בת קיימא לסביבה הרגישה שלנו. תעשיינים, יצרנים וצרכנים התמקדו קודם לכן בדפוס שאינו בר-קיימא:לייצור להשתמש ולהשליך בעזרת כלכלה מעגלית, אנו יכולים לראות שינוי דרסטי לטובה של הכלכלה והסביבה שלנו . בהמשך המאמר תגלה כיצד הדבר אפשרי בעזרת עקרונות הכלכלה המעגלית. המאפיינים של כלכלה מעגלית מסייעים לקיימות כלכלית וסביבתית. טיפול מכני בפסולת תעשייתית: מהנדסי סביבה לומדים ועובדים עם כלים מכניים ומכונות. כלים אלה נועדו להפחתת ההשפעות המזיקות של הפסולת. מומלץ למפעלים להתייעץ עם מהנדסים אלה על מנת לקרוא עוד על שיטות לניהול פסולת תעשייתית. במסגרת תפקידם הם יודעים איך כלכלה מעגלית רלוונטית כאן. הם יודעים איך לכלול כלים לניהול פסולת תעשייתית מבלי לפגוע בסביבה. אין בזבוז של חומרי גלם: כלכלה מעגלית יוצרת לולאה סגורה. לכל מוצר במפעל צריך להיות שימוש בקצה, כולל הפסולת. שימוש  חוזר בחומרים: יועצי סביבה עוזרים לך בהיבט הזה. הם מלמדים ומייעצים כיצד לעשות שימוש חוזר בחומר אם יש להם את האפשרות. במידה ואין, הם ינחו אותך כיצד להשתמש בשאריות החומר במידת הצורך. פעולה זו מובילה לפחות נטל על המט

Let’s Get Aware About special BUYSMM

In the present day, the craze of social internet marketing is escalating at a surprising rate because every person in this world desires to enhance their online presence and sales. There are various forms of social media tools that folks utilize, for instance, twitter, Instagram, Facebook, youtube, TikTok, plus much more. These applications are usually the main weapon of each and every business person to improve their online presence, and even there are many persons around the globe who would like to get famous with these systems. A few tactics are also utilized by a lot of folks to maximize followers, likes, views, subscribers, comments, and even more on these social networking platforms. Among all social networking platforms, Instagram is a very popular system in which everyone wants to gain followers, likes, and views, and this platform is commonly used by numerous people. Lots of the folks think that it's easy to enhance the followers as well as likes, but actually it's not